"Z práce v PB jsem si odnesla opravdu hodně," říká Anna Calábková, bývalá vedoucí PBOL

 

“Z práce v PB jsem si odnesla opravdu hodně, hlavně, co se týče organizace času, koordinace různých činností zároveň, prioritizace témat a koordinování týmu.” 

Přečtěte si rozhovor s bývalou vedoucí Potravinové banky v Olomouckém kraji, která se zasloužila o to, aby potravinová banka mohla začít efektivně fungovat a svážet potraviny ve větších objemech, aby měla funkční zázemí skladu potravin a dobře nastavené spolupráce s dárci i odběrateli.

 

 

Kdy jsi v bance pracovala jako vedoucí? 

V letech 2017-12/2018.

 

Jak vzpomínáš na toto období?

Bylo to období počátků, usazování agend, nastavování formálních záležitostí a budování potřebného zázemí, aby organizace mohla stabilně fungovat. Počet zaměstnanců byl zpočátku velmi nízký, na úplném začátku jsem plnila roli vedoucího prakticky sama pro sebe, což znamenalo mnoho výzev. Během tohoto období byla neocenitelná pomoc našich zakládajících organizací (Arcidiecézní Charita Olomouc, Charita Olomouc, Člověk v tísni, Armáda spásy v ČR, pozn. red.).

 

Jaká témata se v PB za tvého působení řešila; je některé, které ti živě vyvstává v paměti? S jakými výzvami jste se v PB potýkali?  

Na začátku bylo klíčové mít funkční sklad. Rekonstrukce zázemí bylo tedy téma číslo jedna. Potraviny z obchodních řetězců mohly putovat ihned k odběratelům, nicméně pak nám jednou nahlásili příjezd nákladního vozu s větším množstvím potravin z projektu Ministerstva práce a sociálních věcí – bylo to naštěstí v okamžiku, kdy byl sklad již opravený. Následně pokračovaly další fáze rekonstrukce, protože prostor i procesy musely být stále zlepšovány, aby byla zajištěna efektivní a bezpečná distribuce i zázemí pro pracovníky.

Další velkou výzvou bylo nejen seznámit veřejnost, ale zejména obchodní řetězce i odběratele s tím, co potravinová banka dělá a jak funguje. V roce 2018 jsme se museli vypořádat s novelou zákona o potravinách, která změnila pravidla pro spolupráci s obchodními řetězci. Bylo to náročné nejen organizačně, ale i komunikačně. 

Dalším úkolem byla stabilizace týmu a také vytvoření sítě odběratelských organizací, které budou prověřeny, aby splňovaly potřebné standardy a skutečně pomáhaly těm, kteří to potřebují.

A v neposlední řadě další výzvou bylo zajistit dostatek financí a materiálních zdrojů – využít dotace i dary ke stabilizaci potravinové banky a k jejímu potřebnému fungování.

 

V čem vidíš největší přínos Potravinové banky? 

Zásadní přínos vnímám ve spojení sociálního a ekologického aspektu, zachrání se potraviny, které by skončily jako odpad a zároveň se využijí na správném místě, kde jsou nejvíce potřeba. A dále je to rovina, kde se setkávají různé sektory společnosti – PB spolupracuje se zástupci soukromého sektoru jako jsou obchodní řetězce, zemědělci a výrobci a zástupci neziskového sektoru jako odběratelské organizace, ale také zástupci veřejného sektoru.

 

Je něco, co sis z práce v PB odnesla i do osobního života?

Z práce v PB jsem si odnesla opravdu hodně, hlavně, co se týče organizace času, koordinace různých činností zároveň, prioritizace témat a koordinování týmu. To jsou schopnosti, které potřebuji i v osobním životě, zejména v rodinném týmu s více členy rodiny, kdy má každý jiné potřeby a přání a přichází nečekané situace, kdy musí člověk někdy více, někdy měně flexibilně reagovat a díky předchozím zkušenostem se daří lépe organizovat a držet věci v chodu.

 

 

Za rozhovor děkuje Kateřina Naňáková.